Ohjelmaa koko perheelle

Villa Artun galleriassa esillä oleviin näyttelyihin liittyvät tapahtumapäivät tarjoavat monipuolista ohjelmaa perheille. Tapahtumapäivät pitävät sisällään kaiken ikäisille sopivia työpajoja, näyttelyn opastuksia ja joskus vierailevia esiintyjiä. Tapahtumapäivään osallistuminen tarjoaa oivallisen tilaisuuden tutustua Villa Artun toimintaan.

Tietoa ajankohtaisista tapahtumapäivistä löytyy etusivulta ja tapahtumakalenterista!

Joulun ajan tapahtumapäivä, katso Villan Joulu

Menneet tapahtumapäivät

2024

  • Satumaista – koko perheen tapahtumapäivä la 21.9. 
    Satumaista -näyttelyn tapahtumapäivä tuotettiin yhteistyössä Hyvinkään kirjaston kanssa. Ohjelmassa oli Pop-up kirjasto, Hyvinkään kirjaston palveluiden, lainattavia liikuntavälineiden ja elokuvapalveluiden esittelyä sekä tehtiin kirjastokortteja.
    Työpajat: klo 11 ja 13 Lorutteluhetket satutäti Milla , klo 10–14 Kierrätyskirja

2023

  • Viivana Villa Arttuun la 30.9
    Viivana Villa Arttuun! -koko perheen tapahtumapäivässä pääsi tutustumaan toiminnalliseen Eläköön piirros! -näyttelyyn, piirtämään mallia, kuuntelemaan satuja ja loruja, osallistumaan taidetyöpajaan sekä kokeilemaan miten villasta kehrätään lankaa. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Hyvinkään kuvataidekoulun ja Taito käsityö- ja muotoilukoulu Etelä-Suomen kanssa. Kävijöitä oli yhteensä 144.
  • Koko perheen tapahtumapäivä 11.2.
    August ja Alma, paimenlapset -näyttelyyn liittyvässä tapahtumassa oli huovutus- ja varjoteatterityöpajat, satuhetkiä ja Riihimäen nuorisoteatterin Valokeilat-ryhmän esitys Paimenlasten tarinoita. Esitys oli tehty August ja Alma, paimenlapset -näyttelyn pohjalta. Kävijöitä oli 102.

2022

  • Suurenmoista! -tapahtumapäivä 8.10.
    Suurenmoista! -tapahtumapäivänä oli Maximus minimus -näyttelyssä kaksi muusikko Katri Oikarisen yleisöä osallistavaa konserttia sekä taidetyöpaja Rautalankaötökät. Kävijöitä oli yhteensä 128.
  • Tapahtumapäivä 5.3.
    Metsänpeitto-näyttelyssä roolihahmo Milla Marjastaja ohjasi toiminnallisia näyttelykierroksia. Taidetyöpajoissa piirrettiin metsiä ja tehtiin tuulipusseja. Tapahtumassa oli myös hennatatuointia ja Hyvinkään Karjala-seura ry:n järjestämä kahvila. Kävijöitä oli 233.

2021

  • Koko perheen tapahtumapäivä 2.10.
    Perheille suunnatussa tapahtumapäivässä oli mahdollisuus tutustua Taiten tehty, veikeästi värkkäilty -näyttelyyn, osallistua Tanssiteatteri Raatikon Moonika Mekaniks -tanssiesitykseen ja työpajaan, värkkäilytyöpajaan sekä satuhetkiin. Työpajassa päästiin rakentamaan Villa Artun gallerian yhteisteosta taiteilija Sini Havukaisen johdolla. Satuhetkissä luettiin värkkäilyyn ja rakenteluun liittyviä satuja ja loruja sekä rei’itettiin paperille toukan kieltä. Tapahtumapäivään osallistui 59 kävijää.
  • Tapahtumapäivä kevät
    Tapahtumapäivä ja Tanssiteatteri Raatikon esitys Hulivili ja oikkuileva ilmasto jouduttiin perumaan koronan vuoksi. Niiden tilalle järjestettiin verkossa toteutettu taideviikko.

2020

  • Koko perheen tapahtumapäivä 26.9.
    Katseltavana Yhdessä on enemmän  ja Apart – Together -näyttelyt. Maksuttomissa nonstop-työpajoissa tehtiin kuvia raaputtamalla ja muotoiltiin Geo-olioita paperille. Työpajat oli kohdennettu koko perheelle. Lisäksi kävijöitä ilahduttivat Riihimäen Nuorisoteatterin Hassun Hauskat Hahmot, jotka liikkuivat yleisön joukossa. Tapahtumassa kävijöitä 42.
  • Kehona-näyttelyn tapahtumapäivä 15.2.
    Kaikenikäisille sopivassa tapahtumassa oli mahdollista tutustua moniaistiseen Kehona-näyttelyyn. Auraco-tanssiteatterin Liikkuvat muodot -liiketyöpajoissa kokeiltiin, kuinka keho muuntuu geometrisiksi muodoiksi. Nonstop-työpajoissa Notkeita muotoja ja Savileimasin pääsi tekemään kehollisia muotoja muovailuvahasta ja leimaamalla tuoreella savella ja painoväreillä paperille. Tapahtumassa oli myös minikahvila. Kävijöitä 79.

2019

  • Jemmaillaan 9.11.
    Taidejemmojen aarteita -näyttelyn kaupunkiin yleisöä johdatteli draamakierroksilla talonmies Torikka. Non-stop -työpajoissa pääsi toteuttamaan oman miniarkiston, jonne voi arkistoida itselle tärkeitä asioita. Miniarkisto sai työpajassa myös arkistonhoitajan. Näyttelyyn, työpajaan ja draamakierroksille oli vapaa pääsy. Tapahtumassa oli myös kahvila.
  • Unikudelmia – tapahtumapäivä koko perheelle 9.2.
    Päivän aikana voi osallistua draamallisiin satutuokioihin Unikudelmia- näyttelyssä ja tehdä työpajoissa unijuttuja. Työpajoissa syntyi unimaskotteja, taianomaisia pellejä ja unisieppareita. 

2018

  • Jaloista käsin -tapahtumapäivä 24.11.
    Elämyksellinen koko perheen tapahtumapäivä, jossa käveltiin ja tehtiin taidetta. Kävijöitä oli noin 30.
  • Koko perheen tapahtumapäivä Toiveiden juhla 3.3.
    Tutkimusretkiä suomalais-arabialaiseen Toiveretkinäyttelyyn, satutuokioita, työpajoja ja musiikkia. Kävijöitä oli 157.

2017

  • Tapahtumapäivä 11.11.
    Koko perheen tapahtumapäivässä satusetä Wilson Kirwa tarinoi lapsuudestaan ja myös opettavaisia tarinoita sekä myi kirjoittamiaan satukirjoja. Tanssitaiteilija Kati Kotilaisen kanssa yleisö sai tarkastella näyttelyn teoksia liikkuen ja tanssien. Kuvataidetyöpajassa muotoiltiin otuksia rautalankaa ja huovutusvillaa käyttäen. Ravintola Neilikan pop-up ravintolassa myytiin intialaista katuruokaa. Tapahtumassa oli 104 kävijää.
  • Koko perheen tapahtumapäivä 29.1.
    Tapahtumassa juhlittiin Hyvinkään 100 vuotta. Pelattavassa näyttelyssä ratkottiin yksin tai ryhmässä Hyvinkääseen liittyviä tehtäviä. Kaikenikäisille soveltuvassa kuvataidepajassa taiteiltiin uniikkeja muisti-, domino- ja palapelejä. Yli 7-vuotiaille oli tarjolla Ilmaisun taikaa -draamatyöpaja ja perheen pienimpien kanssa oltiin Laulutuulella Värttinästä tutun Mari Kaasisen laululeikkituokiossa. Päivän päätteeksi oli mahdollista osallistua liveroolipeliin. Warp-nimisessä pelissä joukko rohkeita aikamatkustajia matkusti aikakoneellaan tehden erilaisia tehtäviä. Tapahtumassa oli mukana myös nuorisoteatteri Wilnun eläviä patsaita. Tapahtumaan oli vapaa pääsy. Kuvataide- ja draamatyöpajaan oli 3 euron yhteislippu. Kävijöitä tapahtumassa oli yhteensä 134.

2016

  • Tapahtumapäivä 17.9.
    Kaiku-näyttelyssä Kaiku ja Kalevalan kauhea härkä -näyttelyiden tiimoilta vietettiin koko perheen tapahtumapäivää muinaisuuden ja karjalaisuuden hengessä. Tapahtuman aloitti Värttinälaulutrion esitys. Kuvataidetyöpajoissa tehtiin koruja luonnonmateriaaleista sekä muotoiltiin ja koristeltiin savesta pieniä veneitä. Sanataidetyöpajassa keksittiin tarinoita. Kävijöitä tapahtumassa oli 192.
  • Meitä on moneksi 19.3.
    Koko perheen tapahtumapäivässä oli Villa Artussa monenlaisia vierailijoita ja esiintyjiä. Taikuri Hokkus Pokkus, taiteilija herra Holbein palvelustyttönsä kanssa draamallisella opaskierroksella sekä otteita Kulkuriteatterin näytelmästä Noita Rixrax ja outo nuotti. Tapahtuman aikana Villa Artussa kokoontui myös Koko Suomi leikkii -hankkeen Pop up -Terhokerho. Tapahtuman järjesti opiskelija Aurora Salomaa osana työharjoitteluaan. Tapahtumassa oli 59 kävijää.
  • Herra Holbeinin kutsut 16.1.
    Kuka painoi nappia, herra Holbein? -näyttelyn avajaiset korvattiin kaikille avoimella tapahtumapäivällä, jonka erityisvieraita olivat Lyhty ry:n työpajalaiset ja heidän perheenjäsenensä. Yleisöä viihdytti posetiivari Pertti “Kobra” Kurikka sekä Kalle Salonen ja Jutta Tahvanainen duo. Pekka Elomaa kertoi näyttelystä ja Lyhdyn työpajatoiminnasta yleisölle. Erilaisen näkökulman näyttelyyn toi draamallinen opastus, jossa yleisön kanssa teoksia ihmetteli taiteilija Hans Holbein nuorempi sekä hänen palvelijansa. Tarjolla oli myös työpajoja, joissa tehtiin muotokuvia maalaamalla, piirtämällä ja valokuvaamalla. Tapahtumaan oli vapaa pääsy. Tapahtumaan osallistui 105 vierailijaa.

2015

  • Kiinalainen juttu 26.9.
    Tapahtuman aloitti Villatehtaan lastauslaiturilla Suomen Wushu Kung Fu Seuran näyttävä kiinalainen Leijonatanssi. Esityksen jälkeen yleisö sai tervehtiä leijonaa ja ottaa valokuvia itsestään sen kanssa. Kiinalaista tussimaalausta sai kokeilla työpajassa, jonka ohjaajana toimi kiinalainen taiteilija Li Xinsheng. Nina Laaksosen ohjaama tussimaalauksen non-stop-paja oli näyttelytilassa. Kiinalaisia satuja luettiin satutuokioissa. Nuorisopalvelujen nuorten pitämässä kahvilassa oli myynnissä kiinalaisia makupaloja. Tapahtumassa oli kävijöitä n. 250.
  • Talitintti maalispuussa 1.3.
    Koko perheen tapahtumapäivänä pääsi tutustumaan Kaksitoista kuukautta -näyttelyyn ja osallistumaan näyttelyn työpajoihin. Tapahtumassa esiintyi Mikko Perkoila. Lisäksi järjestettiin Lintunaamiotyöpaja, jonka ohjasi Tiina Valkeapää. Työpajassa toteutettiin pahvista ja erilaisista papereista, kankaista ja nahkapaloista lintunaamio. Tapahtumassa oli Hyvinkään nuorisopalveluiden nuorten järjestämä kahvila. Tapahtumapäivään osallistui yhteensä 60 kävijää.

2014

  • Monikulttuurinen ruokapäivä 15.11.
    Koko perheen tapahtuma liittyi kansainväliseen Syömään! -näyttelyyn. Monikulttuuriseen ruokapäivään osallistuivat myyjinä ja esittelijöinä Suomi-Unkari-seuran Hyvinkään osasto, Hyvinkään Karjala-seura, Kehitysmaayhdistys ja afgaaniperhe, kosovolainen perhe sekä Salonkiravintola Neilikka (intialainen ruoka). Työpajoissa valmistettiin syötäviä karjalanpiirakoita sekä virkattuja susheja. Kaikki tarjolla olevat ruuat myytiin loppuun. Näyttelyä esiteltiin yleisölle ja näyttelytilassa esiintyi taikuri Miika Pelkonen. Tilaisuuteen oli vapaa pääsy. Kävijöitä oli päivän aikana 205.
  • Tikkumäellä tapahtuu 6.9.
    Koko perheen tapahtumapäivänä Villa Artussa oli työpajoja, tekijätapaaminen, keppihevosten esteratsastuskilpailut sekä Toukkabussi, jossa pääsi tutustumaan kotimaisiin lastenkirjoihin. Työpajoissa saattoi tehdä villasukasta keppihevosen ja palkintoruusukkeita. Villa Artun pihalla oli lisäksi mahdollisuus osallistua yhteispiirustuksen tekemiseen. Tekijätapaamisessa kuvittaja Salla Savolainen ja kirjailija Reetta Niemelä kertoivat Tikkumäellä-näyttelystä ja Tikkumäen talli -kirjasta. Tapahtumassa oli 87 kävijää.

2013

  • Isovanhempien ja lastenlasten päivä 22.9.
    Koko perheelle, mutta varsinkin lapsille ja heidän isovanhemmilleen suunnatun tapahtumapäivän työpajoissa mietittiin ja muisteltiin itselle tärkeitä asioita. Niiden pohjalta lapset ja isovanhemmat suunnittelivat ja tekivät yhdessä mielikuvituksellisia hansikkaita Käsi kädessä -työpajassa ja muistipelejä Muistojen muistipyörä -työpajassa sekä suunnitelmia omaan elinympäristöönsä työpajakahvila Kuution äärellä. Maaru Peuran Satusupina-näyttelyn äärellä aikuiset ja lapset saduttivat toinen toisiaan. Tapahtumapäivän ohjelmaan otti osaa 27 lasta ja isovanhempaa.
  • Rytmejä – kuvin, sanoin ja soittimin 10.3.
    Koko perheen tapahtumapäivän työpajoissa luotiin kuvallisia, sanallisia ja musiikillisia rytmejä. Ohjelmassa oli vauvoille ja taaperoille Riimitellen-loruleikkityöpajoja, joissa lorut heräsivät eloon riimitellen ja leikkien sekä erilaisia rytmisoittimia käyttäen. Isommille lapsille ja vanhemmille oli tarjolla Afrikkalaisen tanssin työpaja, jossa heräteltiin keho rumpumusiikin säestyksellä rytmikkäisiin liikkeisiin. Kaikille avoimessa nonstop-työpajassa Rytmi kuvassa tehtiin leimasinmenetelmällä erilaisia kuvallisia rytmejä. Tapahtumaan osallistui 41 lasta ja aikuista.

2012

  • Tyttöjen sunnuntai 14.10.
    Mistä on tytöt tehty? -näyttelyn yhteydessä järjestetyssä tapahtumassa kaikille tyttöydestä kiinnostuneille oli tarjolla kolme erilaista työpajaa. Pinkissä työpajassa, joka soveltui 2–6-vuotiaille, toteutettiin unelmien prinsessakruunu ja taikasauva. Noin 7–10-vuotiaille suunnatussa Violetissa työpajassa tehtiin koristeellinen hiuspanta. Yli kymmenvuotiaille sopivassa Mustassa työpajassa käytettiin nahkaa, pyörän sisäkumia, niittejä, neppareita, yms, joista luotiin rannerenkaita, hiuskoristeita tai avaimenperiä. Työpajojen ohjaajina toimivat Anni Ylönen, Niina Vyyryläinen ja Ellamari Vierikko. Tapahtumassa oli mahdollisuus osallistua Anniina Vainionpään teoksen arvontaan. Tapahtumassa oli myös Plan Suomen standi, jossa pystyi allekirjoittamaan vetoomuksen tyttöjen koulutuksen puolesta. Kävijöitä tapahtumapäivässä oli yhteensä noin 200.
  • Jellonan kekkerit 11.3.
    Koko perheen tapahtumapäivän keskiössä oli Minä olen Jellona -näyttely, jonka nonstop-työpajoissa käytettiin erilaisia materiaaleja pehmoeläimistä paperiin ja kokeiltiin mittakaavoja pienen pienestä jättimäisen suureen. Pienen pientä ja suuren suurta -työpajassa ohjaajina toimivat Anne Vasko ja Elina Katara. Leimasimet-työpajassa ohjaajina olivat keramiikan opiskelijat Heidi Helenius ja Eeva Niemi. Anne Vasko kirjoitti omistuskirjoituksia kirjoihinsa, joita oli tapahtumassa myynnissä. Jellonan kekkereissä esiintyi myös lastenmuusikko Niina Bell, joka vei lapset jännittävälle laululeikkiretkelle Seitsemän seikkailun maahan. Kävijöitä tapahtumassa oli noin 150.